Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


műszaki tartalom

Könnyűszerkezetes fémvázas technológiával készülő épületek műszaki leírása

 

FÖLDMUNKA:

A sávalapok kiásása 50cm szélességben történik gépi erővel, kézi ráigazítással és tisztázással ideális esetben, 90cm mélységben. A lábazati falak közé tömörített földfeltöltés kerül bedolgozásra, amit szintén tömörített kavicságyazat követ. Az építési telek bármely ideálistól eltérő tulajdonsága (lejtés mértéke, teherhordó réteg mélysége, áshatóság) többletmunkát eredményez, aminek a költsége a megrendelőt terheli. A telken lévő humusz leszedése a megrendelő feladata.

ALAPOZÁS:

Talajmechanikai szakvéleménynek megfelelő statikus tervező által készített kiviteli tervek alapján készülő úsztatott sávalap a teherhordó külső falak alatt min 80cm mélységben, amit betonacéllal erősítünk meg. A sávalapokra 1 sor zsaluzóelem kerül felrakásra, amit betonnal öntünk ki. A földfeltöltés és a kavicságyazat tömörítése után a lábazati falak között készül el a szerelőbeton réteg mixer betonból, acélháló megerősítéssel statikai tervek szerinti vastagságban. Amennyiben a telek egyedi alapozási technológiát követel meg, vagy előzetes egyeztetés során egyedi igény merülne fel az így keletkező többletköltséget a megrendelőnek kell kifizetnie.

TEHERHORDÓ FALSZERKEZET:

Az alaptestre bitumenes vízszigetelés kerül elhelyezésre, amire a teherhordó falat helyezzük. Az épület külső teherhordó falinak teherhordó szerkezete 14cm széles minősített acél Horizont profil, amik egymástól mért tengelytávolsága nem haladhatja meg a 62,5cm-t. A falpanelok acélszerkezete erre kialakított műhelyben történik statikus gyártmánytervek szerint. A panelok elkészülése után a helyszínre szállított elemeket kézi és gépi erővel kerülnek pontos helyükre az alaptesten. A kötelező szintezés és beállítás után a falpanelokat speciális alapcsavarokkal rögzítik az alaptesthez. A falpanelok találkozásánál a falpanelokat is rögzítik egymáshoz maximum 25cm-enként csavarral, jellemzően 20-25 darab csavar köt össze egy ilyen csomópontot. A külső falszerkezet rétegrendje előre elkészített és minősített rétegrendekből választható igény szerint. Jellemzően az acél tartószerkezet külső borítása 15mm vastag OSB lemez, amire 10cm-es polisztirol kerül. A polisztirol külső fedőrétegét színező vékonyvakolat képezi. A függőleges acéltartók között jellemzően 15cm vastagságban táblásított kőzetgyapotot alkalmazunk, melyet párazáró fólia és 2 réteg gipszkarton követ. A falszerkezet felépítéséből adódik nagyon jó szigetelő képessége és az épület gazdaságos fenntarthatósága. A falszerkezet előzetes egyeztetés alapján részben módosítható. Amennyiben ezek a módosítások többletköltséget eredményeznek, azt a megrendelőnek kell kifizetnie.

TETŐ- ÉS FÖDÉMSZERKEZET:

A tetőszerkezet műhelyben készített rácsos szerkezet, ami statikai tervek szerint készül, és így egyben adja a födémszerkezetet is. A helyszínen daruzással kerül pontos helyére a szerkezet, amit csavarral rögzítenek a falszerkezet tetejéhez, csomópontonként 10-15 csavarral. A födémszerkezet szigetelése ásványgyapot min 30cm vastagságban. Az acél tetőszerkezetre tetőfólia kerül, amit 5*5-ös ellenléccel rögzítenek. A cseréplécezést követően az épület fedését Bramac betoncserép biztosítja.

 

BÁDOGOS SZERKEZETEK:

Acél horganyzott csatornarendszer biztosítja a csapadékvíz elvezetést. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van színes csatornarendszer alkalmazására, de ennek többletköltsége a megrendelőt terheli.

VÁLASZFALAK:

A válaszfalak tartószerkezetét 9cm széles Horizont profil biztosítja, amit mindkét oldalról 2-2 réteg gipszkartonnal borítunk és csavarral rögzítünk a profilhoz. A vizes helységekben impregnált gipszkartont alkalmazunk.

FEDETT ÉS NYITOTT TERASZ:

A teraszok kivitelezését az ár nem tartalmazza, kivitelezésükre van lehetőség előzetes egyeztetés alapján. Az így felmerülő költség a megrendelőt terheli.

GARÁZS:

A garázs árát az alapár nem tartalmazza, előzetes egyeztetés alapján van lehetőség a kivitelezésre.

GÉPÉSZET:

Az alapár a következő vízkiállások foglalja magába:

  • Konyha: Mosogatógép (hideg vízkiállás és szennyvízelvezetés), Mosogató (hideg és meleg vízkiállás és szennyvízelvezetés)
  • WC: WC (hideg vízkiállás és szennyvízelvezetés), kézmosó (hideg és meleg vízkiállás és szennyvízelvezetés)
  • Fürdő: WC (hideg vízkiállás és szennyvízelvezetés), kézmosó (hideg és meleg vízkiállás és szennyvízelvezetés), fürdőkád vagy zuhanyzó (Hideg és meleg vízkiállás és szennyvízelvezetés) Bojler (Hideg és meleg vízkiállás) mosógép (hideg vízkiállás)

Az alapár 350000Ft értékben tartalmazza a szaniterek árát. Egyedi igény esetén a felár a megrendelőt terheli.

VILLANYSZERELÉS:

Az alapár helységenként 1db villanykapcsolót és 3db konnektort tartalmaz valamint 1 db elosztódobozt. Az ár még tartalmaz 1db TV kiállást és 1db internet kiállást. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van igény szerinti módosításokra, de az így keletkező többletköltséget a megrendelőnek kell kifizetnie. A helységekben elhelyezett konnektorok közül 1db az elektromos fűtőpanel áramellátást biztosítja, ami a fűtésért felelős. Az elektromos hálózat igény esetén napelem rendszerrel kiegészíthető, de az alapár a napelem rendszert nem foglalja magába.

HIDEG ÉS MELEGBURKOLÁS:

Az alapár 3500Ft/m2 áru burkolatokat foglal magába. Az ennél drágább burkolatok vásárlásából keletkező többletköltséget a megrendelőnek kell fedeznie.

KÜLSŐ ÉS BELSŐ NYÍLÁSZÁRÓK:

Az alapár fehér színű műanyag 3 rétegű üvegezéssel készülő nyílászárókat tartalmaz. A belső nyílászárók 50000Ft/db árig választható dekorfóliás beltéri ajtók. Egyedi igény esetén lehetőség van drágább nyílászárók beépítésére előzetes egyeztetés után. Az így keletkező többletköltség a megrendelőt terheli.

REDŐNY:

Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van vakolható tokos vagy utólagosan szerelhető redőnyök beépítésére, de az alapár nem tartalmazza a redőny árát.